- Een meerderheid van de Tweede Kamer wil huurstijgingen langer beperken, namelijk tot mei 2027.
- In welke vorm precies is nog onduidelijk: daar denken partijen verschillend over.
- Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge waarschuwt dat er snelle besluitvorming nodig is om de huidige wet te verlengen.
- Lees ook: Huren in vrije sector mogen tot mei 2024 maximaal 5,% omhoog
Als het aan een brede Kamermeerderheid ligt, mogen de huren langere tijd maar beperkt stijgen. Woensdag tijdens een debat over de wet die de huurstijgingen tot mei 2027 ‘maximeert’ bleken veel fracties dat principe te steunen. Maar in welke vorm precies, is nog onduidelijk.
Het oorspronkelijke wetsvoorstel, ingediend door het toenmalige PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, stelde de inflatie plus een procentpunt als plafond voor huurstijgingen.
Nadat de inflatie omhoogschoot door de oorlog in Oekraïne, steunde de Kamer een voorstel van het kabinet om ook naar de cao-lonen te kijken. De laagste van de twee plus een procentpunt geldt sindsdien als maximum.
Het nieuwe voorstel, van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) laat de inflatie helemaal los, en gebruikt alleen de loonontwikkeling plus een procentpunt als maximum.
Tweede Kamer is verdeeld over beperkte stijging huren
GroenLinks-PvdA, NSC en ChristenUnie willen het houden bij het huidige systeem, "de laagste van de twee". Peter de Groot (VVD) staat achter het voorstel van minister De Jonge. Barry Madlener (PVV) stelde juist voor om alleen naar de inflatie te kijken, net als in de wet van Nijboer, maar om de extra procentpunt te schrappen.
Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) kon zich daar ook wel in vinden, maar uitte wel zorgen of de wet dan nog op tijd ingevoerd kan worden. "Op 23 april moet de Eerste Kamer stemmen. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat de wet verlengd wordt."
Minister: verhuurders moeten ook zekerheid hebben
"Ik sluit niet uit dat De Hoop in zijn vrees gelijk zou krijgen", reageerde De Jonge. De minister vreest dat de rechter een wet zonder extra procentpunt ruimte voor huurverhogingen van tafel veegt, of dat de Eerste Kamer de wet met dat vooruitzicht wegstemt. "Dan zijn we verder van huis."
Of de huurverhogingen gekoppeld worden aan de lonen of aan de inflatie, maakt volgens De Jonge voor verhuurders weinig uit. Allebei tegelijkertijd levert hun te veel onzekerheid op, zei hij. "Dan weet je niet meer waar je als investeerder op moet plannen."